Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1

Mamy taki czat ze starymi znajomymi z technikum. Dziewięciu facetów, którzy spotkali się w 2015 roku przy składaniu komputerów, a teraz wymieniają się głupimi memami, filmikami z kotami i czasem jakąś sensowną radą. W zeszły wtorek, około jedenastej wieczorem, Kamil rzucił link. Zero komentarza. Zwykle ignorujemy takie rzeczy. Ale tym razem Marek odpisał: „A macie może jakieś vavada kody? Bo widzę, że oni rozdają coś dla stałych graczy”. I tak się zaczęło.
Nie byłem nawet zarejestrowany. Ale kiedy dwóch kumpli z czata zaczyna gadać o wygranych, robi się ciekawie. Kamil napisał, że w zeszłym tygodniu wyciągnął tyle, że starczyło na nowy monitor. Marek dodał, że on gra tylko na promkach i nigdy nie wpłacił własnej kasy. Siedziałem wtedy na kanapie, w dresach, z resztkami kolacji na stole. Pomyślałem: „Chłopaki nie są głupi. Jeśli oni dają sobie radę, to czemu nie spróbować?”
Wszedłem na stronę. Rejestracja – standard. Ale w pewnym momencie zobaczyłem pole na coś ekstra. Wróciłem na czat, przewinąłem wiadomości. Marek napisał gdzieś wcześniej: „Jak ktoś chce, niech wpisze vavada kody przy rejestracji, bo podobno działają dłużej niż te zwykłe”. Wkleiłem to, co podał. System przyjął. Dostałem więcej, niż się spodziewałem. Nie majątek, ale na dobry wieczór wystarczało.
Nie planowałem zostać długo. Ot, godzinka, zobaczę, o co tyle hałasu. Zacząłem od prostego automatu z owocami. Zero filozofii. Stawiałem drobne, patrzyłem, jak się kręci. Po dwudziestu minutach byłem może kilka złotych do przodu. Nuda. Przerzuciłem się na inny – z jakimiś klejnotami. Tam poszło lepiej. Saldo podskoczyło. Poczułem ten specyficzny rodzaj ekscytacji, który znasz z jazdy na rowerze w dół stromego wzgórza. Chcesz więcej, ale gdzieś z tyłu głowy słyszysz: „Nie przeginaj”.
I wtedy przypomniałem sobie radę Marka. On zawsze mówi: „Ustaw sobie limit i trzymaj się go jak pijany płotu”. Postanowiłem, że jeśli dojdę do konkretnej kwoty, zamykam wszystko i wypłacam. Nie minęło dziesięć minut, a ja już przekroczyłem swój cel. Nie dlatego, że jestem jakimś mistrzem. Po prostu wszystko, co odpalałem, tego wieczora działało. Automaty wchodziły jeden za drugim, a moje saldo rosło w oczach.
Najśmieszniejsze? Nie poczułem wtedy wielkiej radości. Poczułem raczej niedowierzanie. Sprawdzałem historię transakcji – może się pomyliłem, może to tylko animacja. Ale nie. Wszystkie wygrane były prawdziwe. Wypłaciłem 90% tego, co miałem. Resztę zostawiłem na później, ale tak naprawdę nigdy już nie tknąłem.
Vavada kody – te słowa przez jakiś czas krążyły po naszym czacie jak zaklęcie. Wszyscy chcieli wiedzieć, jakie wpisaliśmy. Ja nie kombinowałem. Wziąłem to, co podał Marek. Reszta zrobiła się sama.
Pieniądze przyszły w ciągu kilku godzin. Było już po północy, gdy dostałem powiadomienie z banku. Przez chwilę myślałem, że to pomyłka systemu – przelew na taką kwotę o tej porze? Ale wszystko było w porządku.
Co zrobiłem następnego dnia? Kupiłem nową klawiaturę mechaniczną. Moja stara miała już tak starte literki, że pisałem po omacku. Resztę wrzuciłem na wakacje – taki sobie drobny fundusz na wynajem domku nad jeziorem. I wiesz, co jest w tym najlepsze? Że ta historia w ogóle nie miała prawa się wydarzyć. Gdyby nie głupi czat, gdyby nie Kamil, który rzucił link bez słowa, gdyby nie Marek, który pamiętał o kodach… zostałbym przy serialu i niczym więcej.
Vavada kody nie zmieniły mojego życia. Nie rzuciłem pracy, nie kupiłem samochodu, nie zacząłem grać codziennie. Ale zmieniły moje podejście do takich rzeczy – przestałem myśleć, że to tylko ściema dla naiwnych. Czasem, naprawdę czasem, zwykły wtorkowy wieczór i kilka kliknięć mogą dać ci więcej niż miesiąc oszczędzania na głupotach.
Dzisiaj na czacie rzadko wracamy do tematu. Ale czasem ktoś rzuci: „Pamiętacie vavada kody?”. I wszyscy się śmiejemy. Nie dlatego, że to śmieszne. Dlatego, że każdy z nas ma swoją historię z tamtego okresu. A ja? Ja mam tę jedną. I wystarczy mi w zupełności.
Strony: 1